Tips för att renovera badrummet smidigt

Det finns en hel del saker att tänka på vid renovering av badrum. Genom att planera renoveringen noggrant kan du undvika dyrköpta misstag.

Att renovera badrummet är något som ofta står högt upp på en husägares lista. Det kanske inte är så konstigt eftersom ett funktionellt och snyggt badrum gör att hela upplevelsen av huset höjs. Såklart kan  Renovera badrum stockholm även göra huset mera värt.

Planera och förbered renoveringen
För att badrumsrenoveringen ska bli så bra som möjligt är det bra att planera i förväg. Leta inspiration och fundera över vad du vill kunna använda badrummet till innan du börjar med det praktiska arbetet. Det är fördelaktigt att prova olika lösningar för att hitta det bästa alternativet. Ta reda på om det är möjligt att ta bort sådant som du stör dig på i badrummet. Fundera över vilken typ av inredning du helst av allt önskar och vilka ytskikt som passar bäst. Skriv ner i en lista vilka funktioner du vill ha och vilka detaljer som är viktiga.

Marmor i badrum

Gör en budget för badrummet
Innan du börjar med renoveringen är det av vikt att göra en budget. Räkna på vad allt kommer att kosta och om det är en rimlig summa. Under tiden som renoveringen fortlöper är det viktigt att ha koll på kostnaderna. Om det börjar att skena iväg är det bra att dra i handbromsen i tid. Om du har en begränsad budget är det bra att fundera över vilka delar som är viktigast att prioritera och vad du helst av allt vill lägga lite extra pengar på.

Följ reglerna kring våtrum
Att fundera över om du ska göra renoveringen själv eller om du ska anlita en hantverkare är en relevant fråga att ställa dig i början. Om du ska göra renoveringen själv är det bra att tänka på att alla eljobb och rörkopplingar bör utföras av en auktoriserad person. Exempelvis om du gör elarbeten själv kan det vara så att försäkringen inte gäller ifall något skulle inträffa. Oavsett om du har en hantverkare eller inte är det viktigt att följa reglerna som Boverket har satt upp. Ett badrum utsätts ständigt för fukt och att slarva under en renovering kan stå dig mycket dyrt sedan. Därför ska du se till att ha koll på vilka säkerhetsåtgärder som behövs och vilka regler som ska följas.

Anlita rätt hantverkare
Det krävs inget bygglov för att renovera ett befintligt badrum. Om du däremot ska skapa ett nytt behöver du göra en bygganmälan till kommunen och sedan invänta ett starttillstånd. Om du ska anlita en eller flera hantverkare är det bra att göra en viss research för att verkligen hitta pålitliga och duktiga personer.